Hva er TILT?

TILT er et danse-prosjekt initiert av Panta Rei Danseteater som går over seks år (2015-2020). Målet med prosjektet er å få store deler av landet til å danse. Panta Rei Danseteater leder TILT og samarbeider med regionteatre og andre større scenekunstinstitusjoner over prosjektperioden. Det skapes en ny produksjon for turné hvert år. Turneene følges opp av skreddersydde danseprosjekter i hver kommune og hver by. I 2018 er turen kommet til Midt-Norge og Oslo!

TILT 2018 er et samarbeid mellom Dansens Hus, DansiT og Panta Rei Danseteater. Panta Rei Danseteater samarbeider med DansiT – Dansekunst i Trondheim, Dansens Hus og Teatret Vårt i Molde.

TILT Grow

TILT Grow er et talentutviklingsprogram støttet av Sparebankstiftelsen DNB og Talent Norge. Programmet går over tre år og tilbyr hvert år fire til seks profesjonelle dansekunstnere å delta. I 2018 skal programmet ha fokus på Trøndelag og Midt-Norge. Våren 2018 holdt Panta Rei Danseteater en audition for lokale dansere her på DansiT, og 5 dansere ble valgt ut til å delta i TILT prosjektet. Julie Steinjord Mjøen, Marthe Aagesen, Rebecka Lange, Ingvild Mæhle Skjøtskift er medskapende og utøvende dansere i PRDs nye produksjon Det vi ikke ser koreografert av Erik Kaiel (NL). Danser Heidi Grøtte har sammen med PRD laget en solo i tilknytning til forestillingen. Alle de fem TILTerne har også organisatorisk ansvar for alle TILT aktiviteter som foregår i de ulike kommunene.

Les TILTernes egen blogg om erfaringen med TILT Grow prosessen her!

TILT Midt-Norge 2018

I samarbeid med DansiT og Dansenett Norge får TILT-kommuner i Midt Norge besøk av forestillingene Det vi ikke ser og Make Me Dance høsten 2018. Lokale barn, unge og voksne skal involveres i korte koreografier vist i sammenheng med forestillingene som en del av TILT. Sammen ønsker vi å understreke at dans er for alle!

Musiker Trond Wiger har laget årets TILT-låt. Han har donert låta Ka du tror som skal synges inn på alle dialekter involvert i TILT 2018. Danserne som er en del av talentprogrammet TILT Grow og utøvere i Det vi ikke ser har laget en enkel, energisk og festglad dans til låta. Hvem som helst kan lære koreografien og opptre hvor som helst, når som helst. Hva med en liten TILT-Flashmob på fjellet, langs strandkanten, i kjøpesenteret eller under et kommunestyre høsten 2018?

TILT Midt Norge vil i tillegg gjennomføre andre skreddersydde prosjekter i flere kommuner og byer:

Trondheim 
I Trondheim vil TILT Midt Norge samarbeide med den Kulturelle Skolesekken og Kulturskolen for å gi et eksklusivt dansetilbud til bydelene Ranheim, Spongdal og Sverresborg. Vi skal skreddersy danseprosjekter for barn og unge i de tre bydelene. I tillegg involveres eldre slik at vi skaper et generasjonsoverskridende prosjekt. Alle TILTerne i de tre bydelene skal vise koreografier for hverandre som et avsluttende arrangement i hver bydel; det blir en skikkelig dansefest!Kommunen gjør dansen til et satsningsområde i år og lar bevegelse snike seg inn der det er mulig.

Molde og Ålesund 
Hele Molde Danser og Hele Ålesund Danser, en felles dans som fanges på film, er allerede gjennomført og sparket i gang. Alt fra barnehagebarn, skoler, kulturskoler, cheerleadere, u-klubber, brannmenn, rådmenn, festival- og teateradministrasjoner har kastet seg inn i dansen på strender, fjelltopper, broer, brannstasjoner og tak. Filmene vil ha premiere i september under turné av forestillingen Maratondansen. Forestillingen er produsert av Teateret Vårt i Molde. Noen av utøverne i filmene skal være dansere og statister i Maratondansen. Erik Kaiel fra Nederland koreograferer.

Røros 
Vi skal lage filmen Hele Røros danser. Innbyggerne i Røros spiller hovedrollene i filmen som skal vise frem dansegleden i kommunen. Her vil vi få se kommuneansatte, lokale kjøpmenn, idrettslag, kulturskoleelever og kanskje naboen utfolde seg i dans.

Orkdal
I Orkdal skal barn og unge involveres i danseverksteder og koreografier. Mer informasjon kommer.

Kristiansund
I Kristiansund vil det dukke opp flahmober her og der i samarbeid med flere mindre omkringliggende kommuner, som er planlagt dokumentert på film. TILT 2018 samarbeider med Operaen i Kristiansund, og  Tendai Makurumbandi, en danser og koreograf fra Zimbabwe nå bosatt i Sunndalsøra. Hva som kommer av spennende prosjekter gjennom dette samarbeidet er enda en liten hemmelighet.

I tillegg til kommunene og bydelene over skal det gjennomføres noen prosjekter og samarbeid med Den kulturelle skolesekken i følgende kommuner i Midt Norge: Namsos, Inderøy og Meråker.

Les også om TILT arrangementene som skal foregå i Oslo.