MultiPlié Dance and Diversity Festival 2006

MultiPlié Dance and Diversity Festival er en møteplass for å betrakte, debattere og delta i scenisk dans. År 2006 har festivalen fokus på dans for eldre og dans for kamera.

MultiPlié er en videreføring av Trondheim Community Dance Festival som ble gjennomført år 2004 på Teaterhuset Avant Garden. Vi har gitt festivalen et nytt navn: MultiPlié. Plié er fransk og betyr "å bøye", og det er en av dansekunstens mest kjente termer. Med navnet MultiPlié vil vi peke på festivalen som en arena for å "bøye" dansekunsten inn i nye og ulike former.

Festivalen er initiert av Inclusive Dance Company og gjennomføres i samarbeid med Kulturenheten, Trondheim kommune og Teaterhuset Avant Garden.

Laste ned festivalprogram 2006 her (pdf-format)

Hilsen og velkommen fra festivalledelsen

Tone Pernille Østern (festivalansvarlig)
Arnhild Staal Pettersen (festivalmedarbeider)

Festivalen takker sine samarbeidspartnere:

Teaterhuset Avant Garden
Kulturenheten, Trondheim kommune

Institutt for musikk, program for dansevitenskap, NTNU

Festivalen takker sine støttespillere:

Norsk Kulturråd
Trondheim kommune
DansiT


Festivalprogram 2006

Torsdag 31. august kl. 18.00
på Teaterhuset Avant Garden:

Åpning av festivalen ved Ola Lund Renolen, leder for Kulturenheten,Trondheim kommune

Ønskes:kjærlighet
- en leken danseforestilling av og med Danselaboratoriet og Danseteateret55+

Danserne i forestillingen er fra 15 til 75 år. Sammen har de utforsket temaet kjærlighet på tvers av ulike aldre og ulikheter som finnes i gruppen. Forestillingen danses av dansere med og uten funksjonshemming; noen er profesjonelle, andre er amatørdansere. Noen er helt unge og sier at "jeg vet ikke hva kjærlighet er", noen har levd et langt liv og vet ikke helt hvordan de skal forklare kjærlighetens ulike sider. Det de vet helt sikkert alle sammen, er at kjærlighet er viktig for alle, gjennom hele livet. Kjempeviktig.

Denne forestilingen dedikerer Danselaboratoriet og Danseteateret55+ til Ingvild Fjærli. Hun var danser i Danselaboratoriet og skulle ha vært med i forestillingen. Ingvild døde i en trafikkulykke i vår. Forestillingen vil vi derfor danse til minne av henne - med kjærlighet.

Danselaboratoriet eksisterer innenfor Tilrettelagt Fritid og Danseteateret55+ innenfor Seniorkultur ved Kulturenheten i Trondheim kommune. Kunstnerisk leder er Tone Pernille Østern.

Dans for Kamera
- visning av dansekortfilmer ved Magne Antonsen

Det å koreografere og regissere dans for kamera er en egen, og spesielt i Norge, veldig ung sjanger. Vi er glade for å kunne presentere flere norske og internasjonale dansekortfilmer ved Magne Antonsen på MultiPlié. Antonsen er frilans kurator, produsent og filmskaper. Han har siden 1997 vært leder for det årlige filmprogrammet Ultima Film - Dans for Kamera, som er en del av Ultimafestivalen.

Filmene som vi har valgt ut for MultiPlié er:

Second Hand (U.K.) (3'01'' minutter)
Concord Video & Film Council

En kvinne og en mann i sterk dans for film, hvor koreografien støttes kraftig av tett samspill med lydbildet og de muligheter, vinkler og perspektiv som film gir.

Aeroplane man (U.K.) (4'51'' minutter)
Regissør: Alison Murray. Koreograf/utøver: Jonzi D

En svart man begir seg på en global reise fra østre London for å finne sitt åndelige hjemland. Filmen blander rap poetry, illustrerende bevegelser, breakdance og digital teknologi på en måte som frekt sklir inn i og bruker klisjeer om både etnisitet og dans, samtidig som man kraftfullt knuser de samme klisjeene. En befriende film om dans og identitet.

Weight of Memory (Canada) (5'27'' minutter)
Regissør: Liz Marshall. Koreografi og dans: Peggy Baker

Et samtidsrequiem til minne av de 14 kvinnene som år 1989 brutalt ble slaktet av en mann på L'Ecole Polytechnique i Montreal, Canada. De ble drept på grunn av det faktum at de var kvinner, og drapene ble kjent verden over som the Montreal massacre. En sterk og grotesk film.

Trontheim
(Norge/U.K./Litauen) (2'' minutter)
Regissører/koreografer: Susanne Rasmussen, Gavin Rees, Agnija Seiko.
Utøvere: Marion Dieteria, Thorsten Bihegue

Filmen ble laget på en workshop med Miranda Pennell, under festivalen "Tanz im August", Berlin 2005. Idè, opptak og redigering gikk over 3 dager. To personer med ulike aksjoner i tid og rom, bindes sammen i rytmiske "loops".

Burst (Island) (5'' minutter) (fra kortfilmsserien Moving North)
Regissør: Reynir Lyngdal
Koreograf: Katrín Hall
Utøvere: Kata Johnson, Elías Knudsen

Et par krangler om et ødelagt vannrør på soverommet. Eksploderende vanntanker og trampoliner brukes for å få fram effekter i filmen. S k krigskunster (martial arts) og tegneserier kan sees som referanser for filmen.

To the House (Norge) (5'' minutter) (fra kortfilmsserien Moving North)
Regissører: Dag Johan Haugerud, Kajsa Næss
Koreograf: Un-Magritt Nordseth
Utøvere: Thea Håmo Urdal, Cecilie Lindeman Steen, Halldís Ólafsdóttir, Siri Jøntvedt, Bjørn Sandberg, Martin Slaatto, Ellen Byhring

Filmen formidler opplevelse av sorg, fortalt med musikk, stemmebruk og koreografert bevegelse.

Portrait (Finland) (5'' minutter) (fra kortfilmsserien Moving North)
Regissør: Sara Cantell
Koreografi: Paula Tuovinen
Utøvere: Turo Mustakallio, Mirja Tukiainen, Magnus Weckström

Etter 30 års ekteskap er det fremdeles plass for nye portretter i familiealbumet.

Rewind (Sverige) (5'' minutter) (fra kortfilmsserien Moving North)
Regissør: Mårten Nilsson
Koreografi: Gunilla Heilborn
Utøvere: Helena Franzén, Anna Källblad, Sandra Medina, Tove Sahlin, Staffan Eek, Mats Garpendal, Jukka Korpi, Henrik Vikman

Eksakt hva var det egentlig som skjedde den dagen når Henry flyttet in i sitt nye hus? Ett hus, åtte dansere, et kamera.

While the Cat's Away (Island) (5'' minutter) (fra kortfilmsserien Moving North)
Regissører/koreografer: Helena Jónsdóttir, Unnur Ösp Stefansdottir
Utøvere: Margarét Ólafsdóttir, Edda Arnljótsdóttir

Mens den unge pedantiske datteren er på arbeid, forvandles den gamle mammaen til en pasjonert danser som bruker hele den overfulle leiligheten som scene. En varm komedie om fordommer, selvrespekt og om det å leve ut sine drømmer.

Breaking New Ground (Canada) (17'' minutter)
Av Judith Marcue Projects

Dette er ikke en dansefilm, men heller en slags aktivistfilm om hva kunst og kunstpedagogiske prosesser kan bety for individer, menneskeheten og verden. Filmen dokumenterer den første internasjonale samlingen i et prosjekt kalt EARTH. Våren 2004 tilbragte over 300 kunstnere, aktivister, ungdomsarbeidere og ungdommer fra 22 ulike land 5 dager sammen for å undersøke ett "enkelt" spørsmål: på hvilke måter kan mennesker verden rundt bruke kunst for å gjøre jorden et bedre sted å leve?


Fredag 1. september

Efva Lilja
Efva Lilja er koreograf, tidligere kunstnerisk leder for E.L.D. - Forum för ny koreografisk scenkonst, fra år 2006 rektor ved Danshögskolan i Stockholm.

Denne festivaldagen preges av Efva Lilja. Den svenske dansekunstneren har i ca 25 år vært en sterk og egen stemme innen samtidsdansen. Med bakgrunn som danser begynte hun å koreografere og år 1982 ble hennes første verk presentert. Etter det har hun laget en rekke verk for ulike scenerom, site specifics, video, film og TV. Noen av hennes mest oppmerksommede verk har blitt produsert på oppdrag av store kunstinstitusjoner som Centre Georges Pompidou i Paris 1994 og The Guggenheim Museum i Bilbao 2001. Efva Lilja har også skrevet flere bøker om dans, og gjennom årene mottatt flere priser og utmerkelser for sitt kunstneriske arbeid. År 2003 ble hun utnevnt som professor i koreografi ved Danshögskolan i Stockholm, og fra 2006 er hun rektor ved den samme høyskolen.

MultiPlié Dance & Diversity Festival, presenterer Efva Llilja både som foredragsholder, koreograf og pedagog.

Efva Lilja holder foredrag på Kulturenheten, Dronningens gt. 1B, 4. etg, kl 09.15.
Kl. 12.30 vises Efva Liljas koreografi Med Ögat Mitt i Pannan på Teaterhuset Avant Garden.
Da Efva Lilja ble rektor ved Danshögskolan avsluttet hun kompaniet E.L.D.. Rettighetene til alle hennes koreografier ved E.L.D. ble da overført til WELD. Med Ögat Mitt i Pannan vises i Trondheim gjennom et samarbeid med WELD. Dette er en uavhengig eksperimentell plattform i Stockholm som virker for nye samarbeidsprosjekter mellom aktører innen dans, visuell kunst, teater, litteratur, arkitektur, musikk, film, vitenskap og ny media.

Med Ögat Mitt i Pannan
Koreografi: Efva Lilja
Dansere: Kari Sylwan, Jan Abramsson
Musikk/lyd: Tommy Zwedberg

I kroppens bevegelser avtegnes spor fra liv og erfaring av ulike slag. År 2003 ble forskningsprosjektet Rörelsen som kroppens minne startet. I prosjektet undersøkte en gruppe kunstnere i samarbeid med en sosiolog, en filosof, en spesialgerontolog og en ekonomie doktor hvordan erfaring og minne kommer til uttrykk i bevegelse og hvordan dette relaterer til alder. Arbeidet skjedde under ledelse av Efva Lilja, som et samarbeidsprosjekt mellom E.L.D. og Danshögskolan.

Hvorfor ser noen kulturer på alder som akkumulert klokskap, mens andre setter de gamle på institusjon og adskilt sluttoppbevaring? Hvilke kunstneriske uttrykk gir form til et aldrende menneskes indre, lyst, seksualitet, angst, glede, tanker og refleksjon? Hvordan ser barn og unge på det aldrende mennesket - på det å bli gammel?

Forestillingen Med Ögat Mitt i Pannan har vokst fram av forskningsprosjektet. Forestillingen danses av en mann og en kvinne, 66 og 69 år, og handler om utviklingen av et kjærlighetsforhold.

Workshop med Efva Lilja på 3T treningsstudio, Dronningens gt. 1 kl. 13.30-15.30.
I workshopen inviteres festivaldeltakerne - i ulike aldre - til å sammen undersøke dans på en skapende og eksperimentell måte.

Kl. 20.00 vises forestillingen Med Ögat Mitt i Pannan igjen på Teaterhuset Avant Garden, da for et åpent publikum. Billett til denne forestillingen inngår ikke i fredagens festivalpass.

From the dance performance Med Ögat Mitt i Pannan by Efva Lilja
Foto fra forestillingen Med Ögat Mitt i Pannan av koreograf Efva Lilja.
Dansere: Kari Sylwan og Jan Abramsson