Forestillinger Fullt program Multiplié dansefestival
Pris
Betal det du kan 75kr – 250kr
Sted
Verkstedhallen Scene
Lengde
50 min
onsdag 30. mars 2022 - kl.19:00
torsdag 31. mars 2022 - kl.19:00

 «Jeg hater gamle folk!»

Sinte gamle samedamer er en danseforestilling, ment å være en hardtslående kunstfaglig knyttneve rettet mot stigmatiseringen av urfolkskvinner og av godt voksne kvinner generelt. Musikalsk, forførerisk, rasende og sensuelt, utfordrer vi myter og normer knyttet til kvinner over en viss alder, samt kvinner av samisk opphav og tilknytning. Vi ønsker å gi kvinner fra hele Sápmi en stemme, helt fra brølet fra dypet til den stille stemmen på vidda.

Kunstnersamtale: Forestillingen torsdag 31. mars etterfølges av en kunstnersamtale ledet av Per Ananiassen.

Billetter

Medvirkende

Idé, manus, koreografi & produsent: Stina Rávdná Lorås
Medskapende dansere: Ada Einmo Jürgensen & Elisabeth Heilmann Blind
Fotograf: Torgrim Halvari
Medkoreograf: Atle Hoff
Teknikk: Jan Ottar Nystad
Kostyme / rekvistitter: Siri Neslein

Co-produsent: DansiT

Støttespillere: Norsk Kulturråd, Daiddafoanda, Samisk arkiv, Trondheim Kommune, Trøndelag Fylkeskommune

Om Kunstnerne

Stina Rávdná Lorås (1977) Samisk danser, koreograf og scenekunstner. Eier og produsent for Draug Produksjoner. Lorås er utdannet danser fra Ballettakademiet i Göteborg. Hun har fordypning i teatervitenskap fra NTNU og en master i kunstfag fra Universitetet i Agder. Lorås har gjennom Draug produksjoner, i samarbeid med en rekke profilerte kunstnere, satt opp flere større og mindre forestillinger som har turnert i inn og utland. Med forankring i den sjøsamiske kulturen utspilles Lorås ́ forestillinger ofte i et felt der skillet mellom dans, teater og visuell kunst hviskes ut, i et rom der det rituelle og relasjonelle møtes

Elisabeth Heilmann Blind er opprinnelig fra Sisimiut på Grønland, men har vært bosatt i Nord-Sverige i over 33 år. Hun er utdannet skuespiller fra Tukak Teateret i Danmark 1983-1988, hvorav to år er i Butohdans og Nohteateret i Japan. Elisabet arbeider som frilansskuespiller og maskedanser. I tillegg holder hun verksteder i frigjørende dans og grønlandsk maskedans rundt om i Skandinavia, Grønland og flere deler av verden. Hun foreleser i flere sammenhenger om dans og helse. Elisabeth har også vært ansatt på Giron Sami Teahter og har gjennom årenes løp arbeidet som frilanser på en rekke teater på blant annet Grønland.

Ada Einmo Jürgensen har jobbet som koreograf, danser og regissør gjennom hele livet, og var i åtte år teatersjef for Åarjehlsaemien teathere. Hun mottok i 2021 danseinformasjonens ærespris for sitt lange virke med å formidle nordnorsk og samisk dansekunst over hele verden.

Atle Hoff er født og oppvokst i Spydeberg. Han studerte ved Oslo Dansesenter i et år før han spesialiserte seg som danser ved Gøteborgs Performing Art School i fire år. Tidlig i karrieren deltok han i en rekke musikaler, bla. West Side Story og Spellemann på taket ved Trøndelag Teater 1997-1999.
Han har undervist som professor i dans på UCLA og ved prestisjetunge Coyote Fitness i Agoura Hills. Der har han også personlig trent bl.a. olympiske mestre, Wayne Gretsky, Janet Jones, Cindy Crawford, Jennifer Aniston og Courtney Cox. Etter at han flyttet tilbake til Norge, har han bl.a. produsert helaftens danseforestillinger for Statoil i Stavanger og jobbet med Hanne Krogh, Maria Haukås Mittet, Vendela Kirsebom, Shabana Rehman, m.fl. Han turnerte med Sogn og Fjordane teater i 2016 med forestillingen Fugletribunalet, og var koreograf og danser i forestillingen «Arv» som turnerte i Norge og Bangladesh 2017-2019.
Torgrim Halvari er fotograf med lang foto- og medieerfaring fra inn og utland. Halvari er født i Vardø i 1965. Han er utdannet innen fotografi sosialantropologi, sosiologi, samisk kultur, nordkalottens kultur og historie, musikk, mm. Han jobber med en rekke fotografiske teknikker og tematikker. Spesielt foretrekker Halvari å jobbe med portretter og miljøbilder i grenseland mellom dokumentar og kunstfotografi. Halvari har hatt flere utstillinger og foredrag. Hans største prosjekt, 100 samiske portretter, et dokumentarprosjekt om samisk identitet som Torgrim jobbet med i flere år. Resultatet av prosjektet ble boken SAME og en utstilling som så langt har blitt vist for 15.000 til 20.000 i Norge og Russland.

English

Sinte gamle samedamer or Angry old Sami Ladies is a dance performance and a hard-hitting artistic fist aimed at the stigmatization of indigenous women and women of age in general. Musically, seductively, furiously and sensually, the artists challenge the myths and norms related to women over a certain age, as well as women of Sápmi origin and affiliation, with goal to give women from all over Sápmi a voice; from the loud roar of the depths to the quiet voice of the plateau.

Artist talk: The performance Thursday 31. March is followed by an artist talk led by Per Ananiassen.